09:00 Lajme e Moti
09:21 Horoskopi
Programi i plote
PUBLICITET
Financat në vështirësi
20/09/2012

Të dhënat zyrtare të Ministrisë së Financave tregojnë se Qeveria po vihet në vështirësi për të mbajtur treguesit e buxhetit brenda kufijve ligjor të vendosur nga Parlamenti.

Sipas të dhënave, vetëm në tetë muajt e parë të vitit Ministria e Financave ka ezauruar të gjithë kufirin vjetor të huamarrjes së brendshme. Gjatë periudhës janar-gusht, Qeveria ka marrë në tregun e brendshëm nga bankat dhe individët 18.45 miliardë lekë borxh, ose  99.67 për qind të gjithë planit vjetor. Në total kufiri i borxhit të ri që mund të marrë Qeveria përgjatë vitit 2012 është 41.1 miliardë lekë, por pjesa tjetër është huamarrje e jashtme, e përcaktuar me ligj vetëm për financimin e projekteve të huaja kryesisht nga donatorët dhe bankat e zhvillimit. Përmbushja e kufirit ligjor të huamarrjes i imponon qeverisë një menaxhim të shtrënguar të buxhetit për ta mbajtur këtë tregues në kontroll.

Masat e para kanë filluar që muajin e kaluar, kur Qeveria miratoi një vendim për displinimin e shpenzimeve, që ndalonte një sërë zërash shpenzimesh për administratën që nga trajnimet dhe deri tek shpenzimet për telefona celularë.

Por kur kanë mbetur dhe katër muaj deri nga përfundimi i vitit buxhetor, kjo situatë mund të krijojë shqetësime edhe për biznesin pasi ekspertët druhen se nevoja për të mbajtur borxhin e brendshëm brenda kufijve ligjorë mund ta detyrojë Qeverinë të shtyjë pagesat për kompanitë që kryejnë punë publike, një fenomen tashmë i njohur vitet e fundit.

Te ardhurat 121 milionë USD me pak

Në tetë muajt e parë të vitit plani fillestar i të ardhurave në buxhet është rrëzuar me mbi 12.1 miliardë lekë ose 121 milionë dollarë. Të dhënat zyrtare nga Ministria e Financave tregojnë se gjatë peridhës janar - gusht, Qeveria ka mbledhur në buxhet rreth 218.8 miliardë lekë nga 230.9 miliardë që ishte parashikuar.

Shifrat tregojnë se ky mosrealizim vjen në pjesën dërrmuese nga të ardhurat tatimore, defiçiti i të cilave për këtë periudhë është 10.8 miliardë lekë.

Por teksa të ardhurat janë dukshëm nën planin, kjo nuk ndodh me shpenzimet. Për tetëmujorin shpenzimet e përgjithshme të Qeverisë ishin 241 miliardë lekë, vetëm 3.3 miliardë më pak se parashikimi.

Mosrealizimi i të ardhurave dhe ritmi i lartë i shpenzimeve ka bërë që deficiti buxhetor, të jetë për tetë muajt e parë rreth 165 për qind e planit. Qeveria po e mban pezull rishikimin e buxhetit për shkak të privatizimeve në proces. Nëse tenderi i mistershëm i 'Albpetrol' do të përfundojë me sukses, atëherë Qeveria mund të dalë me skenarë të tjerë financiarë, jo vetëm për 2012-ën, por siç po parlajmërohet jozyrtarisht edhe për vitin e ardhshëm elektoral.  / Top ChannelFacebook


Më shumë nga ekonomia
Gjobiten 45 pika karburantesh
Ministria e Energjisë dhe Industrisë, përmes Inspektoriatit Qendror Teknik, ka gjobitur një sërë pikash tregtimi të karburantit në zona të ndryshme të vendit.
2005-2010, u thellua pabarazia
Banka Botërore lëshon alarmin se gati gjysma e familjeve shqiptare, ato që përbëjnë pjesën më të varfër të vendit, nuk kanë përfituar nga rritja ekonomike, por përkundrazi prej një kohe të gjatë janë përballur më rënien e të ardhurave.
FMN: Ekonomia po e merr veten
Shefja e Fondit Monetar Ndërkombëtar, Christine Lagarde, tha se “reformat e pamjaftueshme strukturore nga vendet anëtare dhe shtimi i tensioneve gjeopolitike për Ukrainën janë rreziku më i madh për shërimin e ekonomisë botërore”.
“Më e keqja për ekonominë ka mbaruar”
Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Arben Ahmetaj, deklaron se rritja e vlerësimit nga Standard and Poor’s dëshmon se ekonomia shqiptare ka ndalur përfundimisht rënien e nisur tre vjet më parë.
Veliaj: Mbështetje fasonëve
Ministri e Mirëqënies Sociale dhe Rinisë, Erion Veliaj, gjatë një vizite në një sipërmarrje fasone në Shkodër u shpreh se qeveria këtë muaj do prezantojë një paketë të re ndihme për fasonët, në një shumë prej 2.7 milonë dollarë që do nxisë punësimin.


Top Channel 2001-2014
Ndalohet riprodhimi i paautorizuar i permbajtjes se kesaj faqeje.